Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Вижте всички статии

Нашата маса е най-красива!

Нашата маса е най-красива!

Идеалната маса! Ключът към нея не е само вкусната храна, а и начинът на декориране. И определено си заслужава да отделим време, за да я направим приветлив кът, в който да се насладим и на блюдата, и на приятната компания.

 

Със стил

Главният герой на всяка маса е покривката. Тя е фонът, който задава тона и темата, и с който трябва да бъдат съобразени останалите елементи, като чинии, чаши, прибори, салфетки, аксесоари.
Всичко е въпрос на вкус, но за избора е важен и планът, който имаме - и за делник, и за празник. Ако се спрем на едноцветна покривка, ще имаме въъзможност да разиграем сюжети, а ако изберем ефектен принт, ще създадем специална тематична атмосфера.

 

Материята е от огромно значение, защото чрез нея може също да се оформят стил и настроение. В тон с тенденцията да бъдем устойчиви и еко и в дома си, ленът е текстилът, който никога няма да излезе от мода. Той е естествената материя, която е едновременно изискана и луксозна, и е толкова универсална и доказала се във времето, че покривката от лен е еднакво подходяща и за всекидневно използване, и за празнични поводи. С нея няма начин да сгрешим и ни остава просто да изберем начина, по който ще подредим масата.

 

Сред най-съществените елементи за задаване на картината са размерът и салфетките. Мащабните принтове на покривката са подходящи за по-големи маси, като трябва да се има предвид, че красотата на цялостната идея ще се разкрие по-пълноценно и чрез свободната дължина на плата, която ще оставим да виси от краищата надолу. В класическия случай това са 15-20 см, но може да отпуснем покривката и до пода, стига поводът и обстановката да го позволяват. Салфетките пък са не само практична част от масата, но и ярко естетична, защото в голяма степен те "посрещат", декорирайки всяко място на трапезата.

Наздраве!

В навечерието сме на периода, в който най-топлите празници ще ни събират истински, и по традиция ще вдигаме наздравици и с шампанско. Пенливата течност заслужава да бъде поднесена и отпита с класа и секретът за това се крие в чашите.
Те са различни видове според дизайна на горната част, но всички са със столче. И това е най-важното, защото е задължително пиещият да държи чашата така, че ръката да не затопля напитката. От съществено значение за възприемането на шампанското е размерът на отвора на бокала, който трябва да е такъв, че по време на пиене да се усеща аромата.

 

Най-популярните форми са купа, флейта, лале, тромпет. Над столчето силуетът при купата е плитът и широк, а понякога тези чаши се използват и за сервиране на десерти.
Истинска елегантност струи от останалите три. Издълженият профил на тези чаши е изискан и внасящ тържествеността, каквато свързваме с приятните поводи. Лалето е с леко стесняващ се към ръба бокал, а тромпетът по-често е с по-късо столче.
Изключително луксозно изглеждат чашите за шампанско, които комбинират формата на флейта и на тромпет. Те са удобни за хващане и с дизайн, позволяващ добавянето на артистичен акцент, като кант, обков или пръстен. Имат и друго много важно качество - заради формата си запазват за дълго време мехурчетата, което гарантира пълноценна наслада.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари