Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Вижте всички статии

Стил по скандинавски и 5 начина да го създадем

Стил по скандинавски и 5 начина да го създадем


Чистотата на снега, приказната игра на светлините, сиянието на зимната луна, спокойствието на чистите и семпли форми, меката палитра на земните тонове, усещането за тайнство.


Всичко това е закодирано в скандинавския стил, който никога няма да спре да примамва с изисканост и нежност, с интимност и уют. И всички можем да си доставим удоволствието да се потопим в идилия, създавайки си сами усещането, че сякаш сме обгърнати от безкрайна любов. Ключът към тази мечтана обстановка е декорът, изпълнен с елегантността и на малките неща, сияещи с невероятно съдържание в чисти форми. 


Затова "Малкото е повече" не е клише, а истината за сладката простота на скандинавския стил, подканящ ни да се насладим на детайлите, вглеждайки се в тях. Сред такъв декор се чувстваме леки и освободени, изведнъж осъзнаваме, че всичко е на мястото си, но някак небрежно, сякаш оставено току-що, за да ни удостои с наслада точно тук и сега.
Празниците са чудесна причина да добавим изисканост и ефирност в обстановката, а защо не и да я обогатяваме по скандинавски дългосрочно. Ето  5 основни начина, които ще ни помогнат да го направим. 


* Чистите и спокойни цветове, като бяло, дървесно, сиво, зелено, тъмно синьо, черно са основата, върху която се добавят детайлите. Доминантно винаги трябва да е внушението за ефирност и семплост, а комбинациите трябва да са направени с вкус, без да има ярко противопоставяне и големи контрасти.


* Златното и сребърното са великолепни, стига да не се превръщат във визуален център. Затова пък са идеални за създаване на акценти и на ефектни кътове със задавани от нас сценарии. А главната роля тук е за фигурите, особено тези, чиито образ не е просто буквален, а е съдържащ допълнителен чар и любопитна функция, почти като в приказка.


* Подбраните с вкус светлини може да се окажат с решаващо значение за общото звучене на пространството. Но условието е ясно - те трябва да са толкова деликатни, че да остават някак невидими, докато изпълняват мисията си да "топлят" и да подсилват възприятието ни за хармония. Светлинните вериги са отлична възможност да задаваме акценти, а красивите свещи, както и дизанерските поставки за тях, гарантират загадъчност и топлина, на чиито фон златното и сребърното са като бижу. 


* Комбинирането на различни текстури е желателно, за да се добави още интрига в обстановката, особено ако сме избрали да преобладава един цвят. И за целта няма нищо по-подходящо от естествените материали и материи - в текстила, покритията, изработката на орнаментите, украшенията, фигурките.


* Скандинавският стил се отличава и с щипката приказност, която се открива дори и в най-малкия предмет за декорация. Затова изборът дори на нещо миниатюрно, но със силен характер, особено ако изработката е ръчна, ще накара фантазията да лети безкрайно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари