Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Вижте всички статии

Коледа засиява с магията на стъклото!

Коледа засиява с магията на стъклото!

Една легенда разказва, че първите стъклени играчки за украса на елха са се появили през XVI век в германската провинция Саксония.


Друга, която е смятана за по-достоверна, гласи, че всичко започва през 1848 година заради лошата реколта от ябълки. В център на събитията се превръща градчето Лауша в Тюрингия, където местен майстор на стъкло решава да изработи изкуствени ябълки за украса на коледните дръвчета. Играчките предизвикват фурор и светкавично са разпродадени, а това поставя началото на традиции, съхранена и до днес.

 

Продължават я наследниците на първия занаятчия, които вече в собствена фабрика не правят компромис с качеството и влагат безкрайни любов и внимание към всеки екмемпляр. За изработката на една играчка се използват внимателно съхранявани във времето и реставрирани калъпи, както и по-нови, разработени според съвременните тенденции, но отново в носталгичен дух. Стъклото се издухва от майсторите с уста, а после се добавят ръчно патина и декорация.
Всичко това превръща фигурките от Лауша в уникални и неповторими, а поставени върху елхата, те без съмнение са произведения на изкуството.


 
Крехки и нежни, стъклените играчки владеят огромната сила да ни карат да ги докосваме с внимание и обич, но и да ги желаем така силно. И моментът е сега - за да засияе идващата Коледа с магия, предавана във времето, с красота, която пълни сърцето, и за още радост от празника!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари